Laboratory exercises /labormérések

For English, scroll down.

4G

Arduino-Moteino development

Geonetworking protokoll mérése (GEO)

Kvantum alapú hálózatok, bevezetés

A kvantumjelenségek, amelyek még Einsteint is megdöbbentették, lehetővé teszik, hogy olyan kvantum alapú algoritmusokat alkossunk, amelyek a hagyományos társaikhoz képest hatékonyabban (gyorsabban, kevesebb művelettel) oldanak meg számításelméleti feladatokat, és biztonságosabbá teszik a kommunikációt. A kvantuminformatika születését a 80-as évek közepére tehetjük, ekkor publikálta először David Deutsch a kvantumszámítógép elméleti leírását, és ekkor jelent meg Bennett és Brassard cikke, amelyhez a kvantumkriptográfia születését köthetjük. Mára számtalan cég kínál kvantum alapú kulcsszétosztó rendszereket. Jelen mérésnek az a célja, hogy egy rövid áttekintést adjon a kvantum alapú hálózatok világáról, bemutatva néhány érdekes területet. Vezetett mérés.

Mobilitás menedzsment eljárások vizsgálata (Location Area tervezés)

Mobilitás támogatás az Internet Protokollban

Az informatikában manapság az a trend, hogy a legnépszerűbb szolgáltatásokat IP alapon szeretnénk megvalósítani. Ezt a technológiát nevezik All-IP-nek. A jelenleg működő IPv4 (IP version 4) rendszerek már nem tudják kielégíteni a megnövekedett igényeket, biztosítani a megfelelő QoS (Quality of Service) paramétereket, ezért új rendszereket kell kifejleszteni. Az egyik ilyen rendszer az IPv6, a mérés célja a Mobil IPv6 protokoll működésének bemutatása.

Transzport protokollok (TCP over Wireless, TCPoW)

Az ISO/OSI rétegstruktúrában, a hálózati réteg (network layer) felett elhelyezkedő szállítási réteg feladata a sorrendhelyes, duplikációmentes és megbízható átvitel biztosítása a felhasználói alkalmazástól függően. Számos transzport protokoll áll rendelkezésünkre, amelyek közül az alkalmazás típusától függően választjuk ki a legalkalmasabbat.
A hallgató a mérés során megismerkedik a TCP transzport protokoll és különböző változatainak részletes működésével, illetve megvizsgálja azok teljesítőképességét különböző szimulált hálózati viszonyok között.

Wifi-hálózat mérés

English laboratories

Our laboratory exercises offered in English.

4G

Arduino-Moteino development

The students will learn about the concept of Internet of Things (IoT) and meet the Moteino sensor node during the measurement. It is an Arduino compatible node enabling us to build simple sensor networks. The students will learn how to program the devices, read sensor data and communicate via the radio interface of the nodes.

GEO

Quantum-based networks – introduction

No English guide is available. Your tutor will be with you during the measurement, which is a step-by-step measurement.

Mobility management – Location Area

No English guide is available. Your tutir will be with you during the measurement.

MobilIP

TCP over wireless

Wifi measurement