Mobil Kommunikáció és Kvantumtechnológiák Laboratórium

Szakterületünk a kvantumkommunikáció és a mobilkommunikáció

Rólunk

A labor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Villamosmérnöki és Informatikai Kar, Híradástechnika Tanszékén belül Dr. Pap László egyetemi tanár kezdeményezésére 1997. január 1-jén alakult meg Westel Mobil Kommunikációs Laboratórium néven, majd megalakulását követően hamarosan Mobil Távközlési Laboratórium nevet vette fel. Megalakulásával lehetőséget biztosított a hallgatóknak, hogy új ismeretek sajátítsanak el a mobil kommunikáció témakörében, illetve kutatási lehetőséget biztosított a labor tagjainak. Tekintettel a kvantumkommunikáció növekvő jelentőségére a labor életén belül, 2012-től a labor új neve Mobil Kommunikáció és Kvantumtechnológiák Laboratórium (MCL) lett.

A laboratórium nagy számú diplomás mérnököt képzett az elmúlt több két évtizedben és kutatóműhelyként a labor tagjai számos hazai és nemzetközi projektben vettek/vesznek részt.

Laborunk legfontosabb kutatási területei: kvantuminformatika, kvantumkommunikáció (vezetékes kvantumkulcscsere, szabadtéri kvantum alapú kulcsmegosztás, műholdas kvantumkommunikáció, optikai alapú kvantum véletlenszám-generátorok),  5G megoldások (az 5G kommunikációs protokollok, 5G és a műholdas kommunikáció) , tárgyak internete – Internet-of-Things (IoT-protokollok és alkalmazásuk különböző területeken, beleértve az intelligens otthonokat és a mezőgazdaságot), pozícióalapú rendszerek (wifi és egyéb rádiószolgáltatások használatával történő pozicionálás), valamint az optikai és mobil kommunikáció kombinációja (Radio-over-fiber, látható könnyű kommunikáció).

Oktatás

Az általunk tartott tantárgyak bemutatása valamint a különböző labormérésekhez tartozó mérési útmutatók az Education menüpont alatt érhetőek el.

Kvantumkommunikáció

A laborunk kiemelt kutatási területe a kvantuminformatikai és kvantumkommunikáció. Optikai szálas kvantum alapú kulcsszétosztó rendszerek (egyfotonon alapuló BB84 QKD rendszer, fotoncsomagokon alapuló CV-QKD rendszer), vezeték nélküli kvantum-kulcsmegosztó rendszerek (összefonódáson alapuló kulcsszétosztás), műholdas kvantmkommunikéció, kvantum alapú véletlenszám-generátorok, kvantum-internet és sok más kapcsolódó terület. Számos hallgatónk szerzett diplomát kvantuminformatikai területen, és eredményesen szerepeltek a kari tudományos diákköri konferencián (TDK) és az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK). További részletek itt.